Paulownia este arborele cu cea mai rapida crestere din lume

Cu o investitie maxima de 3000 €/ hectar se pot obtine dupa doar 3 ani minim 25 000 €, adica mai bine de 8 ori suma investita.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

luni, 20 mai 2013

10 motive sa plantezi Paulownia

Plantatiile de Paulownia sunt cele mai avantajoase culturi care pot fi infiintate in tara noastra prezentand numeroase avantaje cum ar fi: faptul ca nu ii cad crengile, este rezistent la foc si nu imprima apa, iar frunzele sale sunt o hrana buna pentru animale, nemaivorbind de pretul foarte mare al lemnului de Paulownia, 1m3 de Paulownia poate ajunge si la 1200$

 

Va prezentam in cele ce urmeaza 10 motive pentru care multi agrigultori din strainatate, dar si din tara noastra au ales sa infiinteze culturi de Paulownia:


1. Ajunge la maturitate in 3-4 ani la o inaltime de 18-20 metri, cand poate fi recoltat pentru mobilier, placaj, materiale de constructie, stalpi, hartie dar si ca lemne pentru foc avand o putere calorica foarte mare.


2. Paulownia este numit si arborele energetic deoarece 2 kg din acet lemn echivaleaza cu un litru de motorina.

3. Florile sale sunt o adevarata mina de nectar pentru albine, dintr-o plantatie de un hectar se pot obtine 800 -1000 kg miere de albine comparabila doar cu cea de salcam.



4. Alunga insectele si absoarbe zgomotul si praful fiind ideal pentru perdelele de copaci din zona de sud a tarii.

5. Lemnul este mai usor decat cel de tei, se usuca foarte repede, nu are noduri, nu se crapa, nu se deformeaza, este impermeabil si este la fel de valoros ca si lemnul de nuc, fiind foarte aprecitat in industria auto, la ambarcatiuni sau instrumente muzicale.

6. Rezista conditiilor climatice din tara noastra suportand temperaturi intre -30 si +40 grade Celsius

7. Are o radacina pivotanta ca si nucul si fixeaza foarte bine solul fiind o alegere ideala in zonele cu alunecari de teren, mai ales datorita faptului ca are o crestere atat de accelerata.

8. Dupa recoltare, din buturuga ramasa regenereaza lastari astfel ca se pot mentine 4-5 generatii fara alta investitie.



9. Se planteaza foarte des, minim 600 plante/hectar pentru cherestea, ajungandu-se pana la 1100 plante/hectar daca se doreste recoltarea ca si  lemn de foc, pretul minim fiind de 50 euro/copac, de unde rezulta un castig de 30 000 - 55 000 euro/hectar in doar 3-4 ani.

10. O plantatie de 600 de copaci aduna aproximativ 120 tone dioxid de carbon/an si produce peste 80 de tone de oxigen necesar pentru 250 de oameni timp de un an.



vineri, 10 mai 2013

Ce este Paulownia?

 


Paulownia este un gen de 6 – 17 specii de plante din familia monogenerica Paulowniaceae, inrudita si uneori inclusa in familia Scrophulariaceae. 

Este originara din China, Laos si Vietnam si foarte cultivata in alte parti din Asia de Est, mai ales in Japonia si Koreea. Paulownia sunt arbori care is pierd frunzele toamna, ajungand la o inaltime de 12–15 m, cu frunze mari sub forma de inima, ce au diametrul de 15–40 cm, frunzele fiind in perechi opuse pe creanga. Florile apar primavara devreme in buchete lungi de 10–30 cm, cu o corola tubular violeta ce seamana cu floarea de degetel rosu. Fructul este o capsula uscata, ce contine mii de seminte foarte mici asemanatoare semintelor de morcov.

Genul, numit initial Pavlovnia dar care acum este scris Paulownia, a fost denumit in onoarea Reginei Anna Pavlovna a Olandei (1795–1865), fiica Tarului Pavel I al Rusiei. Din acelasi motiv mai este numit si arborele printesei.


 Este foarte popular in China sa natala pentru reimpaduriri, plantarea pe marginea drumului si ca arbore ornamental. Creste foarte bine pe o mare varietate de tipuri de sol, mai ales cele sarace, si necesita multa lumina si nu ii place apele freatice ridicate. 

Cheresteaua de Paulownia este un lemn pal albicios cu fibra dreapta, dar poate fi si gri argintiu, brun deschis sau rosiatic. Caracteristicile sale de rezistenta la putrezire si un punct de aprindere foarte mare asigură popularitatea acestui lemn pe piața mondială. Paulownia cultivata in plantatii are în general, inelele de crestere distantate larg, lemnul este folosit in China, Koreea si Japonia pentru a face placile sonore la instrumentele muzicale cu corzi, cum ar fi guqin, Pipa, Koto si kayagum.

Lemnul de Paulownia este foarte usor, cu granulatie fina, moale, rezistent la incovoiere si este folosit pentru lăzi, cutii, si saboti (geta). Continutul său scăzut de silice reduce tocirea lamelor, făcându-l lemnul preferat pentru cutiile in care se pastreaza instrumentele japoneze cu margini ascutite. Lemnul este ars pentru a face carbune pentru desenarea de schite si pulbere pentru focurile de artificii, din coaja se poate face o vopsea, iar frunzele sunt folosite în preparatele vermicide. Din lemn este tăiat un furnir din care se fac carti speciale de vizita. 

 
 
Aceste proprietăți de granulatie fina, moliciune si, de asemenea, rezistenta la incovoiere, face acest lemn de Paulownia extrem de potrivit pentru a face planele de lemn pentru surfing. Mai recent, este utilizat ca material principal pentru chitarele electrice low-cost si ca bază pentru schiuri turistice usoare. Acesta este adesea folosit în chitare ca material de baza, apoi se lamineaza cu un lemn mai durabil, cum ar fi Dean ML XM care este format din Paulownia ca material de baza, dar care este apoi acoperit cu lemn de mahon.

Paulownia creste extrem de repede, pana la 6 m pe an atunci cand este tanar. Unele specii de Paulownia de plantatie pot fi recoltate pentru a face cherestea în mai puțin de cinci ani. Odată ce copacii sunt recoltati, se regenereaza din rădăcinile existente, ceea ce le confera numele de copaci Phoenix. Paulownia are capacitatea de a recupera relativ repede loturile de teren afectate ecologic si chiar deteriorate.

Recent, Paulownia a primit o mare atentie pentru proprietatile sale benefice pentru mediu si a fost prezentat ca o posibila solutie la problema defrisărilor la nivel mondial, problema ce se află în centrul dezbaterii privind schimbările climatice. Acesta este folosit ca un copac de reîmpădurire în mai multe țări, printre care Australia, Germania, China, SUA și Panama. Proiecte de reîmpădurire, utilizând specii de Paulownia sunt conduse de organizații, cum ar fi EcoTech Timber, Inc, ECO2 Forests Inc, Robinia Invest, Eco Sustainable Systems, Silva Tree and Kiri Park Projects impulsionate de cresterea rapidă a Paulownia si beneficiile suplimentare asupra mediului.


 De asemenea, s-a dovedit ca speciile de Paulownia permit cresterea producției de alimente atunci când sunt utilizate pentru culturi diferite in proximitatea si pentru a preveni eroziunea solului. Un proiect de reîmpădurire mare din China a crescut producția de alimente în Râul Galben si câmpiile inundabile Yangtze si a stopat eroziunea pe aproximativ 3.15 milioane ha de teren.

Ca o cultură forestiera Paulownia isi indeplineste calitatile, functionează bine doar în soluri foarte bine drenate, cu ploi de vară sau acolo unde exista disponibila apa pentru irigatii.

Printre cele mai raspandite specii de Paulownia se numara:
  • Paulownia australis
  • Paulownia catalpifolia
  • Paulownia coreana
  • Paulownia duclouxii
  • Paulownia elongata
  • Paulownia fargesii
  • Paulownia fortunei
  • Paulownia glabrata
  • Paulownia grandifolia
  • Paulownia imperialis
  • Paulownia kawakamii
  • Paulownia lilacina
  • Paulownia longifolia
  • Paulownia meridionalis
  • Paulownia mikado
  • Paulownia recurva
  • Paulownia rehderiana
  • Paulownia shensiensis
  • Paulownia silvestrii
  • Paulownia taiwaniana
  • Paulownia thyrsoidea
  • Paulownia tomentosa
  • Paulownia viscosa

miercuri, 1 mai 2013

Ritmul de crestere al arborelui Paulownia