Plantatiile de Paulownia sunt cele mai avantajoase culturi care pot fi infiintate in tara noastra prezentand numeroase avantaje cum ar fi: faptul ca nu ii cad crengile, este rezistent la foc si nu imprima apa, iar frunzele sale sunt o hrana buna pentru animale, nemaivorbind de pretul foarte mare al lemnului de Paulownia, 1m3 de Paulownia poate ajunge si la 1200$
Va prezentam in cele ce urmeaza 10 motive pentru care multi agrigultori din strainatate, dar si din tara noastra au ales sa infiinteze culturi de Paulownia:
1. Ajunge la maturitate in 3-4 ani la o inaltime de 18-20 metri, cand poate fi recoltat pentru mobilier, placaj, materiale de constructie, stalpi, hartie dar si ca lemne pentru foc avand o putere calorica foarte mare.
2. Paulownia este numit si arborele energetic deoarece 2 kg din acet lemn echivaleaza cu un litru de motorina.
3. Florile sale sunt o adevarata mina de nectar pentru albine, dintr-o plantatie de un hectar se pot obtine 800 -1000 kg miere de albine comparabila doar cu cea de salcam.
4. Alunga insectele si absoarbe zgomotul si praful fiind ideal pentru perdelele de copaci din zona de sud a tarii.
5. Lemnul este mai usor decat cel de tei, se usuca foarte repede, nu are noduri, nu se crapa, nu se deformeaza, este impermeabil si este la fel de valoros ca si lemnul de nuc, fiind foarte aprecitat in industria auto, la ambarcatiuni sau instrumente muzicale.
6. Rezista conditiilor climatice din tara noastra suportand temperaturi intre -30 si +40 grade Celsius.
7. Are o radacina pivotanta ca si nucul si fixeaza foarte bine solul fiind o alegere ideala in zonele cu alunecari de teren, mai ales datorita faptului ca are o crestere atat de accelerata.
8. Dupa recoltare, din buturuga ramasa regenereaza lastari astfel ca se pot mentine 4-5 generatii fara alta investitie.
9. Se planteaza foarte des, minim 600 plante/hectar pentru cherestea, ajungandu-se pana la 1100 plante/hectar daca se doreste recoltarea ca si lemn de foc, pretul minim fiind de 50 euro/copac, de unde rezulta un castig de 30 000 - 55 000 euro/hectar in doar 3-4 ani.
10. O plantatie de 600 de copaci aduna aproximativ 120 tone dioxid de carbon/an si produce peste 80 de tone de oxigen necesar pentru 250 de oameni timp de un an.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu